Keresés
Termékek

Ingaóra a Bácsvíz Zrt telephelyén

2016.05.03.

Cégünk is támogatta a projekt megvalósulását

ízzel meghajtott ingaórát adtak át Kecskeméten – Cégünk is támogatta a projekt megvalósulását! Különleges alkotással ünnepelték a Föld Napját Kecskeméten. Ebből az alkalomból a „hírös város” egy vízzel meghajtott ingaórával gazdagodott. Mostantól a hazánkban egyedülállónak számító alkotás a BÁCSVÍZ-Zrt. kecskeméti irodaházának ügyfélterét fogja díszíteni. Az impozáns szerkezet 25 vállalkozás, köztük a Design-Ker Kft. támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

Természeti erők az időmérés szolgálatában

A helyi ipartörténeti jelentőséggel is bíró alkotás a Hanga órás család kreativitását, valamint munkáját dicséri. Kecskemét e nem mindennapi alkotásának megálmodója, Hanga István, először Rómában találkozott a sajátos megoldással. Az óra működése a víz mozgási energiáján alapszik, vagyis a felülről lefelé folyó víz hajtja meg egy ingán keresztül a szerkezetet. Nem egy ősrégi klepszidrát kell elképzelnünk, ahol lassan folyó víz jelezné a végtelen idő múlását. Ezen a rozsdamentes acélból készült ingaórán minden egyes percben 1,8 liter víz folyik át, vagyis egy év alatt közel 1 millió (!) liter vizet forgat meg a szerkezet.

Természetesen az átfolyt vizet újrahasznosítják, amelyet az órába épített visszaforgató rendszer biztosít. A csekély energia felhasználásnak köszönhetően így az óra nem csak viszonylag olcsón üzemeltethető, hanem működésével a környezet védelméhez is hozzájárul.

Órakészítés családi vállalkozásban

A páratlan alkotás Hanga Zsolt keze munkáját dicséri, aki édesapja ötletei és elképzelése nyomán alkotta meg ezt a szerkezetet. Csaknem 100 alkatrészből tevődik össze ez az óra, amely a maga 185 centijével egy felnőtt férfi magasságával vetekszik. Igaz, hogy az említett párhuzamhoz képest „vékonydongájúnak” számít, hiszen a tömege „mindössze” 70 kilogramm. A karcsú termethez ellenben félelmetes pontosság társul: az ingaóra ugyanis hetenként legfeljebb egyetlen percet késik. Az óra megépítése nagyjából 2 hónapot vett igénybe. Kivitelezője, saját elmondása szerint, a tervezéstől az elkészítésig legkevesebb kétszáz munkaórát dolgozott azért, hogy e különleges szerkezet esztétikus és működőképes lehessen.

Társadalmi felelősségvállalás 25 cég összefogásával

A vízzel meghajtott órát kisebb ünnepség keretében adták át, amelyen többek között köszöntőt mondott, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere. A város első embere kiemelte: a BÁCSVÍZ Zrt. nemcsak Kecskemét, hanem a régió sikeres közszolgáltatója is. A polgármester asszony beszédében a Hanga család tevékenységét is méltatta, ahol „apáról fiúra száll a tudás, a mesterség szeretete.” Az ünnepségen továbbá elhangzott, hogy az ingaóra ötvözi a társadalmi felelősségvállalásában megfogalmazott értékeket is.

Mivel a BÁCSVÍZ Zrt. partnerei – köztük a Design-Ker Kft. – hasonlóképpen magukénak tekintik az említett értékeket, így örömmel csatlakoztak a projekt támogatásához. Végül a szerkezet, amely nem csak az őt magába fogadó épület, hanem az egész város ékessége lehet, mintegy 25 vállalkozás összefogásával valósulhatott meg.

Az ünnepség záró momentumaként a BÁCSVÍZ Zrt. ügyfélszolgálatának előterében az ingaóra mellett emléktáblát helyeztek el. Ezen valamennyi alkotó, valamint szponzor nevét feltüntették, akik 2016-ban ezzel a különleges és hasznos alkotással ünnepelték a Föld Napját.

Design-Ker Kft. – Az innovatív megoldások szolgálatában

Cégünk, büszke arra, hogy egy újszerű, egyben hasznos alkotás elkészültének támogatója lehetett. A Design-Ker Kft. továbbra is elkötelezett abban, hogy támogassa innovatív megoldásokat. Bízunk benne, hogy a városunk és térségünk szakembereinek keze nyomán még sok ötletes alkotás fog születni, amelyek előremutató ötletekkel szolgálhatnak. Reméljük, hogy továbbra is sok olyan, cégünk által is támogatható kreatív szerkezet fog napvilágot látni régiónkban, amelyek megkönnyítik, illetve megszépítik mindennapi életünket